VANLIGA FRÅGOR

Här är svaren på några av de frågor många ställer


F: Vad är det för väder i Israel?


F: Jag vill ha anslutningsflyg till Arlanda, Landvetter etc. Kan ni hjälpa mej? 

S: Ja, vi kan boka anslutningsflyg men av erfarenhet vet vi att de kan vara billigare att boka direkt med SAS för inrikesflyg.


F: Behöver man visum när man åker till Israel? 

S: Om du har ett skandinaviskt pass behöver du inte visum för att åka till Israel. Det är dock viktigt att komma ihåg att passet måste vara giltigt i 6 månader efter hemresedatum.


F: Behöver jag vaccinera mig inför Israelresan? 

S:Risken för sjukdom är inte förhöjd i Israel jämfört med de flesta europeiska länder. För ytterligare information om vaccinering rekommenderar vi att du kontaktar din hälsocentral eller vaccinationscentral. Se även vaccinationsguiden.se.


F: Är det säkert att åka till Israel? 

S: Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Israel. För ytterligare information, vänligen se Utrikesdepartementets reserekommendationer. Vi åker konstant med grupper till Israel och har aldrig känt att det varit ett osäkert land att resa till.


F: Vad gäller vid taxi åkning?

S: Det är relativt billigt att åka taxi i Israel. Det är lag på att chauffören sätter på sin taximeter inom stadens gränser. Reser du mellan städer, gäller          inte taximeter utan då r det viktigt att du gör upp priset innan du åker med. 


F: Betalar man drick?

S: Det är brukligt att man betalar 12% dricks, när man äter på restaurang. Däremot brukar man inte ge taxichauffören drick. 


F: Kan jag använda min mobiltelefon utomlands?

S: De flesta hotellen i Israel erbjuder gratis internet. Det går då att ringa med Whats Up utan kostnad till abonnenter som också har det. Det är relativt       dyrt att ringa till Sverige eller att ta emot telefonsamtal från Sverige i Israel. Om du smsar till Sverige så kostar det cirka 2- 3 kronor per sms                         beroende vilket telefonabonnemang du har.


F: Vad gäller vid sabbat?

S: På sabbaten är de flesta judiska butikerna och företag stängda och även många restauranger. Sabbaten börjar på fredag eftermiddag/kväll och         slutar på lördag kväll.


F: Behöver man adapter i Israel?

S: Israel har samma standard som Sverige när det gäller el. Dvs 220 volt. Kontakterna är lite annorlunda, men svenska kontakter brukar fungera. 


F: Maxmått på handbagage? 

S: 55x40x23 cm


F: Vad är tidsskillnaden i Israel?

S:  Tidsskillnaden mellan Sverige och Israel är +1 timme. När klockan är 13:00 i Sverige är den alltså 14:00 i Israel. 


F: Kan jag använda mitt bank/betal kort i Israel?

S: Du kan köpa israeliska Shekel på bl.a. Forex. Det går oftast även bra att betala med bank/kreditkort i Israel. Man kan även ta ut kontanter med ditt              kort.


F: Jag behöver övernatta på flygplatsen för mitt flyg går tidigt på morgonen, har ni några tips på hotell? 

S: Det finns många olika hotell och prisnivåer. Vi brukar rekommenderar följande:
Arlanda Connect 08-59120050
Rest & Fly 08-55055505,

Best Western Arlanda hotellby 08-597 897 00

Landvetter Airport Hotel AB 031-977550 

Kastrup Hotell Bell Air +45 3252 5244

Vid några av hotellen kan man parkera bilen till reducerat pris.